Vanilija je plod srednjeameriške orhideje vzpenjalke, samo ime "vanilla" pa izhaja iz španščine in pomeni "strok".

Vanilijev strok je plod kukavice plezalke, ki izvira iz Srednje Amerike. Največ je na svetovna tržišča prihaja iz Mehike, Madagaskarja, Indonezije in Tahitija. Zaradi priljubljenosti okusa vanilije povsod po svetu so poskušali rastlino vzgajati tudi izven tropskega podnebja, vendar večinoma neuspešno.

Zgodovinski zapisi kažejo, da uporaba vanilije za kulinarične namene sega daleč v zgodovino, saj so plodove vanilije uporabljali že Azteki. Čokoladne napitke, odišavljene z vanilijo, pa so pili že španski osvajalci, ki so v začetku 16. stoletja vanilijo skupaj s čokolado tudi prinesli v Evropo. V kulinarične namene lahko uporabljamo ekstrakte, odišavljene sladkorje ali posušene stroke. Ti so temno rjavi ali črni, ozki in dolgi, rahlo zgubani ter voskasti. Cele stroke lahko kuhamo v mleku ali smetani, lahko pa jih tudi prerežemo na pol in iz njih postrgamo semena, ki jih dodamo jedem. Stroke, ki smo jih že uporabili, lahko speremo, posušimo in ponovno uporabimo.

Zanimivosti vanilije:

- Vanilija je edini član sadja v družini orhidej,

- Cvet, ki proizvede vanilijev fižol, traja le en dan,

- Fižol se ročno pobira in nato suši, ovije v postopku, ki traja 4 do 6 mesecev,

- Po žafranu je vanilija najdražja začimba na svetu,

- V Evropi se je vanilija nekoč uporabljala pri proizvodnji nekaterih zdravil, kot so živčni stimulansi in kot afrodiziak,

- Čisti ekstrakt vanilije vsebuje 13,35 unče vanilijevih zrn na galon,

- Le čebela melipona, ki jo najdemo v Srednji Ameriki, lahko oprašuje vanilijo. V drugih delih sveta ljudje podvajajo postopek z leseno iglo,

- Skoraj 30% Svetovne populacije izbere kot okus sladoleda št. 1  vanilijo. Čokolada je na drugem mestu z manj kot 10% glasov.

- Na globalnem trgu je v obtoku kar 90% umetne vanilije poznane kot vanilin. Pridobivajo jo z različnimi kemijskimi postopki. Tako ocenjujejo, da je zgolj 10% prave pristne vanilije, ki se morda nekega dne znajdejo na vaših brbončicah. Bodite hvaležni za ta trenutek.