Matcha je japonski zeleni čaj v prahu, ki se še danes uporablja pri čajnih ceremonijah. Njegova posebna obdelava se začne že par tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja.
Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo, odstranijo vsa stebelca in nečistoče. Po tem postopku od prvotnega obiranja ostane le okoli 10% pridelka, ta se imenuje tencha. Čaj tencha nato v tradicionalnih kamnitih mlinih zmeljejo v fin prah, da dobijo končni izdelek.
Ko pijemo matcha čaj, dejansko zaužijemo cele čajne lističe(in ne samo preliva), s tem pa toliko več antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki so prisotni v zelenem čaju.
Matcha čaj je torej cenjen zaradi tradicionalnega in dolgotrajnega postopka pridelave ter učinkov na naše telo.


Prednosti matche:
- Je poln antioksidantov, ki skrbijo za obrambo pred prostimi radikali v našem telesu,
- Pospešuje prebavo in da občutek sitosti, zato je lahko v pomoč pri hujšanju,
- Zaradi kombinacije kofeina in aminokisline L-teanin matcha čaj sprošča in obenem ohranja budnost in koncentracijo,
- Ne zvišuje ravni inzulina,
- Znišuje holesterol in krvni sladkor ter je bogat z vlakninami,
- Uspešno se bori proti virusom in bakterijam,
- Naše telo oskrbi z vitaminom C, selenom, kromom, cinkom ter magnezijem,
- Vsebuje izredno koristen polifenol EGCG (epigalokatehin galat), ki blagodejno vpliva tudi na kožo, zato matcha čaj lahko uporabimo pri domačih maskah za obraz. Pri vnetjih in aknah, povečuje elastičnost kože.