Gre za kruh na palčki, ki ga spečemo na odprtem ognju

Če boste to storili pravilno, bo imel kruh čudovito zlato rjavo skorjo in bo opečen in hrustljav, a če sem iskren, boste večinoma končali z rahlo zoglenim kruhom, ki je verjetno v notranjosti tesen in lepljiv – toda ne skrbite, to je del tradicije in je pravzaprav vseeno, saj ga potlej napolnite z marmelado, klobasami, maslom ali kečapom – ne glede na vaše želje. Ključno je, da nenehno obračate kruh in se izogibate plamenom.

Sestavine:

To naredi približno 6-8 snobrødov:
– 25g kvasa
– 1 žlička soli
– 1 žlička sladkorja
– 500g moke
– Olivno olje

Priprava:

Poiščite nekaj dolgih vej lesa (od sadnega drevja, hrasta, bukve, breze itd.) – dolge morajo biti približno en meter. Odlepite lubje in namakajte v vodi za 1/2 ure, da bo les vlažen (da se ne bo vnel med peko). Uporabite lahko tudi kovinska nabodala ali bambusove palčke.

Kvas raztopimo v vodi, dodamo sladkor, sol in moko ter dobro premešamo, dokler testo ni gladko in se vse dobro spoprime. Testo gnetemo približno 5 minut in pustimo vzhajati na toplem, da nabrekne (približno 1 uro).

Lahko uporabite taborni ogenj ali žar. Pustite, da se plamen sprosti, da ostane le že vroča žerjavica.

Vzemite palice in vrh pokrijte z malo masla ali oljčnega olja. Vzemite svoje testo in ga razdelite na kroglice.

Vzemite kroglice iz testa in jih zvijte v dolge ‘kače’, nato pa jih previdno ovijte okoli palic.

Usedi se na nekaj udobnega in previdno položite palico nad oglje. Obračajte palico po občutku, če začne črniti, ga obrnite. Tako nadaljujte, dokler vsak košček kruha ne postane zlato rjav, nato ga odstavite z vročine. Počakajte nekaj minut, da se ohladi, potlej ga pa odstranite z palice. Napolnite z marmelado, klobasami, maslom ali kečapom, kar želite!

Uživajte v tem kruhu izjemnega okusa!